zondag 4 oktober 2015

Kwantumfysica en Advaita
Een merkwaardig fenomeen doet zich voor in non-dualistische stromingen als de Advaita Vedanta.
Er zijn nog al wat leraren (m/v) die enthousiast hun bewijskracht o.m. ontlenen aan de stand der kwantumfysica. De wetenschappers zeggen het (inmiddels) ook!!!!
  
En dan moet het dus waar zijn.
  
Vreemd wanneer advaitaleraren zich op hun bewijskracht mede laten inspireren door de wetenschap. Door externe factoren. Door dat-wat-zij-waarnemen wat anderen te beweren hebben…..
En het gaat er bij het weten wie of wat je werkelijk bent om wie de onveranderlijke waarnemer is!
Dat is het enige wat van belang is, wanneer je een eind aan de zoektocht wil maken (als er al een 'je' is die dat vrijwillig kan doen en ga er maar van uit dat die er niet te vinden valt).
Advaita houdt de realisatie in dat noch de wereld noch 'ik' zelf werkelijkheid zijn. Alles wat stroomt, alles wat geboren wordt en sterft, alles wat waargenomen kan worden, is niet wat je wezenlijk bent.
Dat wat werkelijk tijdloos, ruimteloos en onbevlekt is, is dat-wat-is, dat-wat-ziet en dat wat nooit en te nimmer kan worden waargenomen. Het enige wat niet door onze zintuigen gekend kan worden, dat wat zich onttrekt aan elke beweging, aan elke interpretatie.
Dus noch jijzelf als de denker, de voeler, het lichaam, noch iedereen die je kent, noch de wereld noch het universum,zijn het Gezochte. Dus ook al die wetenschappers en hun publicaties die het 'ook eindelijk zeggen dat het zo is' hebben helemaal geen meerwaarde bij de zoektocht.
Of 'het' overkomt jou spontaan, of je kan het alleen vinden door de zoeker te ontmaskeren, ofwel te zien wat het zien is.
En dan is er geen enkele extern bewijs meer nodig.

Rob

p.s.
  • ·        Elk commentaar op anderen leveren is dus ook dualiteit. Zodra je jouw mond opendoet gaat het al mis. Deze hele blog is dus ook feitelijk een misverstand. De enige werking is dat het wat kan doen aan de 'suspension of disbelief'. Al heb je al tien jaar of méér over de Waarheid gelezen, gemediteerd en gevochten met leraren; het wil maar niet indalen.Dan moet je gewoon maar doorgaan met het denken de poten door te zagen.
  • ·        Ook dualiteit bestaat in wezen niet; er is alleen in totaliteit en ongescheiden wat HierNu is. Het zien en het geziene kunnen niet van elkaar losgepeuterd worden.
  • ·        Het totale wegvallen van alle concepten doet alle 'leren' en 'op weg zijn' wegvallen.